Koriander

Korianderzaad - Ketoembar gebroken

Koriander is een specerij met de eigenschappen van een kameleon. De effecten van dit kruid zijn – afhankelijk van hoe het wordt toegepast – zo divers, dat je ervan gemakkelijk in de war kunt raken. In de Nederlandse keuken wordt koriander nauwelijks gebruikt. In België is het in het verleden wel toegepast, maar ook daar is het alleen nog terug te vinden als een ingrediënt van witbier. Dat is heel anders in andere delen van de wereld. Met name in het Midden-Oosten, het Middellandse zeegebied en in Aziatische landen wordt het heel veel gebruikt.

Gebroken blad koriander

Koriander als plant

Koriander is een eenjarige plant die afkomstig is uit de zogeheten familie van schermbloemen. Alle delen van de plant zijn bruikbaar om in voedsel te verwerken, maar vooral de bladeren en vruchten worden in gedroogde vorm het meest gebruikt. Bijzonder is dat er een groot verschil van smaak is tussen de bladeren en de vruchten. Grappig genoeg kunnen ze niet precies aangeven waar die smaak op lijkt. Sommige noemen de smaak van de bladeren een zeepsmaak en anderen typeren het meer als de smaak van peterselie, maar dan met een accent van citroen.

Ketoembar heel

Koriander als geneesmiddel

Historisch gezien wordt koriander vooral gebruikt als medicijn dat een positief effect heeft op de spijsvertering. In Indonesië staat het bekend als ketoembar en dan bedoelt men vooral de vruchten die tot poeder vermalen zijn. Doordat koriander de smaak van gerechten sterk kan beïnvloeden kan dat zowel een positief als negatief effect hebben. Er zijn voorbeelden van gerechten die door een verkeerd gebruik van koriander volledig worden verpest. Het korianderzaad is tamelijk goed uitwisselbaar met karwijzaad.